Mijmeringen

Vandaag had ik een gesprek met iemand over de reden waarom wij als Burgerpartij de Fryske Marren ons verkiesbaar hebben gesteld in onze gemeente. Daarbij kwam ook mijn persoonlijke motivatie aan bod. We zijn blij met het feit dat er dingen goed geregeld zijn in Nederland en in de Provincie. En ja er zijn ook dingen die goed gaan binnen onze eigen gemeente. Maar helaas moeten we ook constateren dat lang niet alles goed gaat. Een burgmeester die procedures niet goed uitvoert, geldelijke toezeggingen aan een Multi miljoenen bedrijf toezeggen die het niet nodig is en als laatste  IJsselmeerzand in een zandloper als het gaat om beantwoording van vragen aan de gemeente die er zijn vanuit de inwoners aan de gemeente.

De mensen met geld in onze gemeente hoeven zich weinig zorgen te maken, zo blijkt ook uit onderzoek. Sterker nog, zij zullen de komende tijd er alleen maar meer op vooruit gaan terwijl de mensen uit de midden- en lagere inkomens er verder op achteruit zullen gaan. De eerste vraag die bij ons boven komt drijven is, Waar blijven de lagere en midden inkomens dan?

Als ik kritisch kijk in mijn omgeving, moet ik tot een verbijsterende constatering komen. Eén waarvan u als lezer dan wellicht van zou kunnen schrikken. Degene waar ik persoonlijke contacten mee onderhoud en eerlijk is eerlijk, hard werkt voor zijn geld, verdiend €6219,- netto per maand. De kosten voor de hypotheek, auto enzovoorts zijn hierbij al verrekend en is zoals u begrijp  meer dan genoeg over om prima van te leven. Daarnaast heb ik ook een persoonlijke omgang met iemand die na alle aftrek van huur en nuts faciliteiten moet rondkomen van €173,33 per maand.

Het verschil is zoals u afgaand op de cijfers immens. Misschien moet je hier zelfs meer spreken van een onmenselijk verschil. Al dan niet zijn mensen door omstandigheden in een bepaalde omstandigheid terecht gekomen. En vaak zijn die omstandigheden ontstaan uit onwetendheid of uit onfortuinlijke gebeurtenissen. Waar wij ons voor in willen zetten als partij, is om die mensen meer te helpen en hun plaats terug te bezorgen in onze maatschappij. Natuurlijk kun je iemand die zich jaren heeft ingezet om een vak als advocaat, chirurg of piloot uit te oefenen, niet dezelfde taken toebedelen aan iemand die niet of minder gekwalificeerd is. Maar wel is de vraag of degene met bijvoorbeeld met een uitkering niet minder voor de samenleving zou betekenen dan als iemand met een ‘meer geleerd’ beroep. Dan denk ik aan de vele vrijwilligers, aan mantelzorgers en mensen die zich als niet belanghebbend zich inzetten voor de meest uiteenlopende goede zaken.

Jaar op jaar vergroot zich de kloof tussen ‘rijk’ en ‘arm’. De woorden doe ik met opzet tussen haakjes. Je zal maar een kind hebben die lijdt aan een ernstige ziekte, of een moeder of partner. Je kan dan bij wijze van heel veel geld in bezit hebben, maar gezondheid kun je niet kopen. Je bent rijk met je gezondheid. Of rijk met de mensen die je om je heen hebt.

Natuurlijk is het fijn en handig om over geld te beschikken zodat je kunt doen wat je graag zou willen doen. Het helpt om de dingen te bereiken die wilt bereiken. En ja, heel vaak hebben mensen heel hard moeten werken om dat te kunnen bereiken. Hulde aan diegenen die dat hebben mogen bereiken. Het is u vanuit mijn kant oprecht gegund! Mijn vraag is echter wel (en aan u als lezer), staat u wel eens stil bij de mensen die wel hetzelfde wilden maar niet de kansen hebben mogen krijgen om dit te bewerkstelligen? Ik ben er van overtuigd dat er mensen in een uitkeringssituatie zitten die het vermogen of talent zouden hebben om een hoge verantwoordelijk functie kunnen bekleden maar niet de kansen hebben gekregen.

Waar een wil is een weg, maar die weg leidt niet altijd naar de juiste omstandigheden. Wij willen er zijn voor die mensen die het nodig hebben om de kansen te krijgen en te creëren om een betere toekomst voor zichzelf te krijgen of te creëren. Binnen het gemeentelijke bestel van de Fryske Marren zien wij vooroordelen, negativiteit, partijdigheid en zelfs discriminerend gedrag terug komen bij het gedrag van ambtsbekleders. Hebben zij minder recht op een woning dan u of als mij? Hebben zij minder recht om over een vrijheid te beschikken zonder dat er continu gecontroleerd wordt of wat zij doen wel het ‘juiste’ is?

Ik zal er niet omheen draaien. Ik ben gefortuneerd met een prachtig gezin. Wij hebben het niet altijd breed gehad en hebben vaak moeten nadenken over hoe wij ons geld wilden inzetten. Inmiddels hebben wij ons weten op te klimmen omdat wij de kansen hebben gekregen. Niet zonder slag of stoot hebben wij die weten aan te grijpen. Maar niemand is minder of beter als ons. Ik gun iedereen dezelfde omstandigheden die wij nu ervaren. Maar dan moet je wel de kans krijgen. En die kans is waar wij als partij voor vechten. Geen uitzondering daar gelaten.

Helaas zien wij dat er binnen de politieke van de gemeente er niet zitten om u als inwoner te dienen, maar ‘slechts’ aanwezig zijn om hun eigen politieke carrière verder te ontwikkelen. Zij werken aan hun eigen toekomst waarbij zij het oog op de inwoners van onze gemeente hebben verloren.

In onze ogen is het tijd dat wij dit veranderen. Dit kunnen wij kunnen het echter niet alleen. Wij hebben uw steun nodig om uw stem te laten horen en te laten gelden. Zonder een (grotere) aanhang kunnen wij niet bereiken waar wij voor staan, maar vooral ook voor willen staan. Wordt lid en help ons meer kansen te creëren en hulp te bieden binnen de Fryske Marren.

Ik dank u voor uw aandacht,
Gerard ten Boom

Dit bericht is geplaatst in Burgerpartij De Fryske Marren. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Mijmeringen

 1. Siebren Aukema schreef:

  Mooi stuk hr. Ten Boom maar wat doet de gemeente behalve sinterklaas spelen voor een multinational en asieltoeristen en voor zichzelf zorgen?
  Nu mij zelf, ik heb op mijn 57e geheel gratis MS gekregen en 2 jaar later mijn vrouw kanker. De gemeente stuurde welverdienende dames om onze situatie ” in kaart ” te brengen en al snel ( bij de eerste ontmoeting ) kreeg ik een toezegging om als arbeidsongeschikte bij een overheidsinstelling te komen werken voor, let wel, het minimum loon. Na enige maanden werd dit weer afgevlakt hoewel er nooit een bevestiging is gekomen dat het nu opeens werd opgeschort en het enige wat de gemeente heeft gedaan is mijn tuinhek al dan niet bewust te vernielen. Dit is nog steeds niet betaald. Ook de tussen de regels toegezegde financiële steun is tot op heden achterwege gebleven.
  We zijn een keer bij die organisatie geweest en daar kregen wij het volgende te horen: ” U heeft geen uitkering en daarom doen wij niets voor u en omdat wij niets voor u doen krijgt u geen uitkering. ” Wel dit zinnetje moesten de dames en heren uit het hoofd leren want dat hebben we meerdere malen gehoord.
  Op de website gekeken waar de gemeente allemaal in bij moet springen. Maar de gemeente doet het bewust niet. Het is niet alleen de ” Bestuurders ” maar ook de ” werknemers ” van de gemeente die bewust niets doen want wel iets doen kost geld en dat kan beter worden uitgegeven aan henzelf dan aan de mensen die het nodig hebben. Want het is bekend dat er een bepaald ” Budget ” is en daar worden zij zelf ook van betaald dus hoe moeilijk kan het zijn.
  De gehele overheid in het algemeen en de gemeente in het bijzonder laat je barsten. Je bent op een leeftijd dat je niets meer betekent en dus doet de gemeente niets.
  Ik dank u voor uw aandacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *